Ιστορική Εξέλιξη του Wushu – μέρος 3ο

Π. Δερβέντης – Σ. Λασκαρίδης

4.ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ ΣΟΝΓΚ, ΛΙΑΟ, ΤΖΙΝ, ΓΙΟΥΑΝ, ΚΑΙ ΜΙΝΓΚ:960-1644

( Η ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΟΥΣΟΥ )

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής , είναι η εμφάνιση της πυρίτιδας και των απλών πυροβόλων όπλων τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται μεταξύ των στρατευμάτων .

Κατά την διάρκεια της περιόδου τα λεγόμενα κρύα όπλα ( ‘ζεστά ‘και ‘κρύα ‘όπλα είναι ένας παραδοσιακός Κινέζικος τρόπος ταξινόμησης των όπλων σ’αυτά που χρησιμοποιούν πυρίτιδα και σ’αυτά που δεν χρησιμοποιούν ) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως κύρια όπλα .

Η επιτυχής ανάπτυξη των στρατευμάτων και η εφαρμογή στρατιωτικών εκπαιδευτικών γυμνασίων μαζί με την θεσμοθέτηση στρατιωτικών διαγωνισμών από τις αυτοκρατορικές αυλές προήγαγαν την τυποποίηση του Στρατιωτικού Γουσού (Γουσού της μάχης μεταξύ στρατευμάτων ) και την τελειοποίηση των διαφόρων συστημάτων αυτού .

Το λαϊκό-παραδοσιακό Γουσού, βαθμιαία διαχωρίστηκε από την περιοριστική του θέαση ως συνόλου τεχνικών άμυνας και επίθεσης και αναπτύχθηκε με τον δικό του πολύ-λειτουργικό τρόπο . Έτσι το Γουσού μορφοποιήθηκε σε δύο κατηγορίες : στο Σου Τζαν Γουγί (Γουσού που ασκείτο στον πόλεμο ) και στο Χουά Φα Γουγί (Γουσού που ασκείτο για ψυχαγωγία ή θεαματικό Γουσού). Το δεύτερο κυριαρχούσε μεταξύ του λαού αλλά εξαπλώθηκε και στα στρατεύματα , ως ισοδύναμο του Γουγί της μάχης . Το παραδοσιακό Γουσού εισήλθε σε μια περίοδο ωριμότητας έχοντας ως κύριο κορμό του την Τέχνη της μάχης με γυμνά χέρια

( Quan Shu ) που σχηματοποιήθηκε σε 18 είδη . Αυτή η μορφή του Γουσού περιελάμβανε από το 1562 τρεις τρόπους εξάσκησης :

• Gong Fa ( μεθόδους εξάσκησης ιδιαίτερων δεξιοτήτων )

• Tao Lu ( φόρμες )

• Ge Dou ( τεχνικές μάχης ) .

Αναλυτικότερα :

i. Βόρεια Δυναστεία Σόνγκ 960 – 1127 (Δυναστεία Λιάο και Τζιν)

– To 962 o αυτοκράτορας Τάιτζου επιθεωρώντας την εξάσκηση των στρατευμάτων του , τους ζήτησε να χρησιμοποιούν ξύλινα βέλη καλυμμένα με τσόχα και ξύλινα κοντάρια ως μακριά όπλα για να εξασκούνται στην ιππαστί μάχη . Αυτή είναι η πρώτη προσομοίωση τοξοβολίας και μάχης με λόγχη .Έτσι το κοντάρι κάνει την εμφάνιση του ως υποκατάστατο της λόγχης .

– Το 975 τα στρατεύματα των Σόνγκ κατατροπώνουν την δυναστεία των Τανγκ , χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ρουκέτες και κανόνια για την χρήση των οποίων απαιτείται η πυρίτιδα ( που επινοήθηκε κατά την διάρκεια της δυναστείας των Τάνγκ ). Από το σημείο αυτό ξεκινάει η παρακμή της χρήσης των κρύων όπλων στον πόλεμο .

– To 976 o αυτοκράτορας Τάιτζονγκ στρατολογεί ανθρώπους ικανούς στο Γουγί ή στα ακροβατικά και τους οργανώνει στις λεγόμενες « αριστερές και δεξιές ομάδες » για να μάθουν διάφορες τεχνοτροπίες .Συγκεντρώνει ακόμη , αθλητές του Σιάνγκπου (πάλη) , ξιφομάχους και δεξιοτέχνες του κονταριού ,σχηματίζοντας μια ομάδα με το όνομα Νέι Ντένγκτζι με σκοπό την τελειοποίηση της τέχνης τους .

– Την ίδια περίοδο στο βουνό Τάισαν οργανώνονται κάθε χρόνο αγώνες ξιφομαχίας και κονταριού, πάνω σε μια ανοιχτή πλατφόρμα που ονομάζεται Σιάν τάι. H Σιάν τάι είναι ανάλογη με το σημερινό ρινγκ ή την υπερυψωμένη εξέδρα που χρησιμοποιείται στο Σανσόου .

– Το 1017 πέθανε ο Τζόου Ντούνγι, ιδρυτής του ‘σχολείου Λι ‘ ενός Κομφουκιανικού σχολείου με ιδεαλιστική φιλοσοφία .Το έργο του πάνω στο ‘Τάιτζι Τουσουό’ που επεξηγεί την αρχή του σύμπαντος και το φιλοσοφικό περιεχόμενο του Τάιτζι , μελετήθηκε μετά τον θάνατο του .Οι επερχόμενες γενεές των σπεσιαλίστων του Γουγί , θα το θεωρήσουν ως το θεωρητικό θεμέλιο της τεχνικής του Τάιτζι .

– Το 1041 , ο αυτοκράτορας Ρέντζονγκ εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο καταδίκαζε σε αποκεφαλισμό τους διοργανωτές των «κοινοτήτων»

( She – ομάδες που ασχολούνταν με τις πολεμικές τέχνες) και σε εκτοπισμό με καταναγκαστικά έργα όσους συμμετείχαν σ’αυτές .Όμως αν και η συνέχεια στις δραστηριότητες των «κοινοτήτων» διεκόπη , αυτές συχνά με διαφορετικά ονόματα ,εξασκούσαν το Γουγί ενάντια στην φεουδαρχική καταπίεση .Έτσι σε πείσμα των στόχων της , η απαγόρευση ενεθάρρυνε την διάδοση του παραδοσιακού Γουσού.

– Το 1044 εκδίδεται από την κυβέρνηση η « Εγκυκλοπαίδεια των στρατιωτικών υποθέσεων » που αναφέρεται σύντομα στα στρατιωτικά συστήματα που προηγήθηκαν της Βόρειας δυναστείας των Σόνγκ και συγκεντρώνει διάφορες στρατιωτικές στρατηγικές και τακτικές . Συγκεντρώνει επίσης και τυποποιεί βαθμίδες και εφαρμογές διαφόρων όπλων . Αυτή την εποχή τα κυρίως όπλα που βρίσκονται εν χρήσει είναι η λόγχη και το Νταο . Κοντά σ’αυτά υπάρχουν διάφορα είδη ασυνήθιστων κοντών όπλων .Κυκλοφορούν 16 διαφορετικά είδη λόγχης , 8 είδη μακριάς λαβής σιδερένιου Ντάο και παραπάνω από 10 είδη κοντών όπλων .Η πολλαπλή ανάπτυξη των όπλων περιγράφονταν μέσα στην έκφραση της εποχής « 18 διαφορετικά Γουγί και 36 στρατιωτικά όπλα ».

– Γύρω στο 1070 εγκαθιδρύθηκε στην πρωτεύουσα το σύστημα Μπάο –Τζιά , ένα κυβερνητικό σύστημα οργανωμένο στη βάση των νοικοκυριών . Στην Κάιφενγκ υπήρχαν 11 γήπεδα εξάσκησης του Γουγί και περίπου 3000 άτομα που δίδασκαν σ’αυτά .Αργότερα επεκτάθηκε και στις επαρχίες Χομπέι , Χόντονγκ και Σανσί και ο συνολικός αριθμός των ασκούμενων ανήλθε στις 700.000 .Το σύστημα αυτό προήγαγε την διάδοση του Γουγί μεταξύ των απλών ανθρώπων .

– Γύρω στο 1078 – 1080 , το διάταγμα για τις ‘ εξετάσεις στα διάφορα είδη του Wuyi στην πρωτεύουσα ‘τυποποίησε την στρατιωτική εκπαίδευση και τους διαγωνισμούς των διαφόρων δεξιοτήτων στις πολεμικές τέχνες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κριθεί το αποτέλεσμα των αγώνων στην λόγχη , ή στο σπαθί και οι νικητές να παίρνουν βραβεία . Τυποποιήθηκε επίσης η τοξοβολία .

Η έκδοση του « Κανονισμοί Ελέγχου της Τοξοβολίας και των Ιππαστί Δεξιοτήτων των Αξιωματικών » καθόρισε τα στάνταρτ για την επιλογή των αξιωματικών του στρατού , ενώ η έκδοση του « Μέθοδοι Διδασκαλίας και Επεξηγήσεις » αποτελεί το πρώτο γραπτό κείμενο για την τοξοβολία από όρθια στάση , την ιππαστί τοξοβολία , την εξάσκηση στην λόγχη ιππαστί , την ιππαστί μάχη κ.λ.π. Τυποποιήθηκαν έτσι οι απαιτήσεις του Γουγί μεταξύ των στρατιωτικών δραστηριοτήτων καθώς και η στρατιωτική εκπαίδευση. T ην ίδια εποχή ο αυτοκράτορας Σέντζονγκ διέταξε την αναθεώρηση 7 βιβλίων στρατιωτικής στρατηγικής και τακτικών .Από αυτήν προέκυψε ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο « 7 βιβλία του Γουγί » το οποίο καθιερώθηκε ως υποχρεωτικό για την σπουδή των πολεμικών τεχνών . Οι εξετάσεις για τους αξιωματικούς του στρατού στα επόμενα χρόνια περιείχαν ερωτήσεις επιλεγμένες από αυτό το βιβλίο .

– Προς το τέλος της Βόρειας Δυναστείας των Σονγκ το κυρίως περιεχόμενο πολλών και διαφόρων παραστάσεων ήταν δανεικό από το Γουσού και το ίδιο το Γουσού είχε πολλές τυποποιημένες ρουτίνες .

– Την ίδια περίοδο ένας σπεσιαλίστας του παραδοσιακού Γουγί , ο στρατηγός Γιουέ Φέι ( 1103-1142 ) ένωσε τον στρατό εναντίον των Τζιν. Νεότερος έμαθε τοξοβολία από τον Τζόου Τόνγκ και λόγχη από τον Τσένγκ Γκουάνγκ . Αήττητος στο Γουσού κατάφερε εξαιρετικά ανδραγαθήματα στον πόλεμο εναντίον των Τζιν .Οι επερχόμενες γενεές σπεσιαλίστων του Γουσού τον αναφέρουν ως ιδρυτή του Γιουέσου σανσόου , και του Σίνγκγι Τσουάν ως απόδοση του δέοντος σεβασμού στην επιδεξιότητα του στο Γουγί αλλά και στην ακεραιότητά του ως ανθρώπου.

(το σύστημα του «αετού» περιέχει ως κεντρικό πυρήνα το Γιουέσου Σανσόου) .

– Το 1125 οι ‘ κοινότητες τόξων και βελών ‘ που εμφανίσθηκαν από το 580 στις περιοχές Σάνντονγκ , Χόμπει και σε όσες συνόρευαν με το Λιάο , ως ομάδες αντίστασης στις επιθέσεις του εχθρού , απαριθμούσαν γύρω στα 2.400.000 μέλη .Αυτή την χρονιά τα στρατεύματα των Τζιν κατέστρεψαν το Λιάο και κατέλαβαν την πρωτεύουσα των Σόνγκ .

 

ii . Βόρεια Δυναστεία Σόνγκ 1127 – 1279

– Το1127 ,το ‘ Γραφείο Στρατιωτικών Υποθέσεων ‘εξέδωσε το

« Κανόνες Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εξετάσεων » το οποίο άλλαξε τις παλαιές μεθόδους χρήσης του μακριάς λαβής σπαθιού ως όπλου και εισήγαγε την εξάσκηση με πλατιά σπαθιά που είχαν καλυμμένη την κόψη τους με τσόχα . Το σύστημα αυτό ξεκίνησε με ατομική εξάσκηση και εξελίχθηκε σε ‘ sparring ‘.

– Το 1214 η Γιάνγκ Μιάοτζεν , σπεσιαλίστρια του Γουσού , οδήγησε τον λαό σε εξέγερση εναντίον των Τζίν στην Γουέιλού της Σανντόνγκ . Η Γιάνγκ εξιδικεύετο στην ιππαστί σκοποβολή και στην λόγχη .

Στην σύγχρονη εποχή αυτοί που δημιούργησαν τις φόρμες της Λίουχε Τσιάνγκ ( 6 αρμονικές λόγχες ) και της Νταλι Χουάτσιάνγκ όρισαν την Γιάνγκ ως δημιουργό τους .

– Το 1225 , πρωτεύουσα της Νότιας Δυναστείας των Σόνγκ ήταν η Λί νάν (σήμερα Χάντζόου ) .Οι παραστάσεις Γουσού σ’αυτήν γίνονταν πάνω σε τεχνητό έδαφος εξάσκησης και περιλάμβαναν πάλη, βολές με σφενδόνη ,τοξοβολία , βολές με βαλλίστρα , αγώνες γροθιάς ( ατομικές επιδείξεις ή sparring ) , αγώνες με τσεκούρι , ξιφομαχία και αγώνες με κοντάρι

( ατομικές επιδείξεις ή sparring ). Αυτές ήταν στην μορφή φορμών που ονομάζονταν Ντατάο τζι .Με την ανάπτυξη αυτού του είδους φορμών το παραδοσιακό Wushu πήρε βαθμιαία μια πιο ώριμη μορφή φυσικής αγωγής .

Την ίδια εποχή , εμφανίζονται στην Λίν Αν και οι επαγγελματικοί οργανισμοί του Γουγί που εξιδηκεύονται σε συγκεκριμένες μορφές μάχης. Ο επαγγελματισμός και η εξειδίκευση των ασκούμενων του Γουγί προήγαγε την ανάπτυξη και διάδοση του .

– Γύρω στο 1260 με 1264 οι ανοιχτού ρινγκ αγώνες διέποντο από ένα σύνολο κανόνων . Κάθε αντίπαλος έπρεπε να υπογράψει μια δήλωση στον διοργανωτή ως εγγύηση που έλεγε πως κανείς δεν θα κατηγορηθεί αν αυτός απεβίωνε στον αγώνα . Ο διοργανωτής των αγώνων ανακοίνωνε τους κανονισμούς και όριζε κριτές .

Ο νικητής έπαιρνε κάποιο βραβείο .

iii . Γιουάν Δυναστεία 1271 – 1368

– To 1271 o Κουμπλάι Χαν από την εθνότητα των Μογγόλων ίδρυσε την δυναστεία των Γιουάν και το 1279 κατέκτησε την Νότια Δυναστεία των Σόνγκ .Οι κυβερνήτες των Γιουάν εξέδωσαν ένα διάταγμα με το οποίο απαγόρευαν στην εθνότητα των Χαν να μαθαίνει Γουγί καθώς και να οπλοφορεί . Υποστήριξαν όμως και ενεθάρρυναν την εξάσκηση του μεταξύ των ομοεθνών τους . Όρισαν λοιπόν πως κάθε Μογγόλος θα πρέπει να είναι δεξιοτέχνης στην πάλη στην ιππασία και στην σκοποβολή .

– Αυτή την περίοδο ο αυτοκράτορας Σουτζου διέταξε τον Φούγιου να αναλάβει την εποπτεία του Ναού του Σάολιν . Ο Φούγιου εγκαθίδρυσε ναούς Σάολιν σε διάφορες περιοχές. Το 1312 κατέλαβε την θέση του Υπουργού Παιδείας και τον τίτλο του Δούκα των Τζιν για την προσφορά του στην αποκατάσταση του Ναού του Σάολιν .

– Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Γιουάν , η όπερα αναπτύχθηκε σε περισσότερα από 500 σενάρια εκ των οποίων τα 136 υπάρχουν και σήμερα .Έτσι το Θέατρο που περιελάμβανε πολλές σκηνές μάχης , μιας και αντλούσε τα θέματά του από την ιστορία , βοήθησε να τυποποιηθούν ακόμα περισσότερο οι τεχνικές του Γουσού και θεμελίωσε τις μεθόδους της βασικής εκπαίδευσης των ηθοποιών που θα έπαιρναν μέρος σε σκηνές μάχης στις μελλοντικές παραστάσεις .

iv . Δυναστεία Μίνγκ 1368 – 1644

– Το 1368 ο Τζού Γιουάντζάνγκ ίδρυσε την δυναστεία των Μίνγκ. Απέσυρε την απαγόρευση των Γιουάν για την εξάσκηση των πολιτών στο Γουσού και οργάνωσε πολιτοφυλακή .Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες γίνεται της μόδας για κάποιο διάστημα. Αυτοκρατορικό διάταγμα επέβαλλε στους σπουδαστές να μαθαίνουν ιππασία και σκοποβολή .Την ίδια περίοδο οι διανοούμενοι ενεθαρρύνθησαν στην εκμάθηση του.

– Το1387 η αυτοκρατορική Αυλή ίδρυσε στρατιωτικές σχολές και καθιέρωσε ένα σύστημα στρατιωτικών εξετάσεων .

– Εξεδόθη η νουβέλα « οι παράνομοι του Βάλτου » .Αυτή περιέχει πολλές ιστορίες εξάσκησης στο Γουσού , αγώνες ανοιχτού ρινγκ και αναφέρεται κυρίως σε δραστηριότητες Γουσού μεταξύ του λαού.

Λειτούργησε λίγο ή πολύ ως αντίδραση στην γενική κατάσταση που επικρατούσε στο Γουσού τα πρώτα χρόνια της δυναστείας των Μίνγκ προάγοντας επίσης την ανάπτυξη του .

Οι 18 μορφές του Γουγί που αναφέρονται σε προηγούμενες περιόδους είχαν τώρα αποκρυσταλλώσει το περιεχόμενο τους . .

– Γύρω στα 1420 τα στρατεύματα των Μίνγκ κατέλαβαν την γέφυρα Τζί γίνγκ χάρη στη χρήση πυροβόλων όπλων .Όμως τα κρύα όπλα παραμένουν ακόμη εν χρήσει , ιδιαίτερα για την νίκη σε κοντινή μάχη .

– 1426 – 1435 : Ο Ναός του Σάολιν ήταν γνωστός για τις τεχνικές του στο κοντάρι ενώ το 1465 μια ρήση της εποχής έλεγε πως οι καλύτερες τεχνικές στο κοντάρι προέρχονταν από το βουνό Τζιγουέι .

– 1522 – 1566 : Η ιδέα του επονομαζόμενου Νέι τζιά ( εσωτερική σχολή ) έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την νίκη επί κινούμενου αντιπάλου από μια σταθερή θέση αναμονής .Διαφέρει από το περισσότερο ‘επιθετικό’ Σάολιν που καλείται Γουάι τζιά ( εξωτερική σχολή ). Αυτή είναι η αρχή της διάκρισης της Γροθιάς ( Τσουάν ) σε Νέι και Γουάι τζιά .

Αυτή την περίοδο το κυρίως σώμα του παραδοσιακού Γουσού αποτελείται από τις τεχνικές της Γροθιάς και μάλιστα με την μορφή των φορμών . Τα κυρίαρχα συστήματα Γροθιάς είναι τα εξής :

· Emperor Tai Zu’s 32 Forms Chang Quan · Zhao Style Quan

· Liu Bu Quan ( six steps Quan ) · Southern Quan

· Monkey Quan · Northern Quan

· E Quan · Xi Style Quan

· Wen Style 72 Xing Quan · Wen Style Gou Gua Quan

· 36 He Suo · Sun Style Pi Gua Quan

· 24 Qi Tan Ma · Zhang Fei Shen Quan

· 8 Shan Fan ( Fanzi quan) · Overlord Quan

· 12 Duan · Boy Worshipping Guanyin Shen Quan

· Ba Zi Quan · 24 Xun Tui

· Shao Lin Temple Quan · 9 Rolls and 18 Fallings

· 36 Grabbings · 36 Extrications and 72 Fallings

 

O ι φόρμες δεν αποτελούνται μόνο από κινήσεις άμυνας και επίθεσης αλλά περιλαμβάνουν και πιο θεαματικές κινήσεις . Οι φόρμες με τις θεαματικές αυτές κινήσεις καλούνται από τον λαό Τάοτζι Γουγί ή Χουάφα Γουγί ( περίτεχνο ή θεαματικό ). Αυτές συνυπήρχαν με το Γουγί που ασκείτο στο στρατιωτικό πεδίο .

– To 1557 o Γιού Ντάγιοου ένας γνωστός στρατηγός από την μάχη εναντίον των Ιαπώνων εισβολέων εξέδωσε « Το Βιβλίο του Ξίφους » το οποίο απέδωσε την στρατηγική των μεθόδων του Γουσού στην αρχή :

« κυριάρχησε χτυπώντας μόνο όταν ο εχθρός έχει χτυπήσει » . Υποστήριζε : « Πάρε το πλεονέκτημα από τον αντίπαλο αφού έχει ολοκληρώσει την επίθεση του και πριν συσσωρεύσει δύναμη για να ξαναχτυπήσει ».

Οι ιδέες αυτές είχαν μεγάλη επιρροή στους σπεσιαλίστες της Γροθιάς των επόμενων γενεών .

– Το 1562 ένας άλλος γνωστός στρατηγός από την μάχη εναντίον των Ιαπώνων εισβολέων, ο Τσι Τζιγκουάνγκ εξέδωσε το αναθεωρημένο 18 τόμων έργο του « Το Νέο Βιβλίο του Τζι Σιάο » .Οι 4 τόμοι του έργου αφορούσαν το Γουγί . O Τσι χρησιμοποιώντας την ουσία 16 παραδοσιακών μεθόδων Γροθιάς δημιούργησε 32 στυλ Τσάνγκ Τσουάν .Δίδαξε τους στρατιώτες του αυτό το σύστημα Γροθιάς ως το πρώτο βήμα εκμάθησης του Γουγί . Οι φόρμες αυτές περιελάμβαναν λακτίσματα , ρίψεις και αρπαγές ως θεμελιώδεις κινήσεις της μάχης με γυμνά χέρια καθώς και πολλές κινήσεις εκγύμνασης του κορμού και των άκρων . Το Νέο Βιβλίο του Τζι Σιάο

κατέγραφε τις μεθόδους εξάσκησης της δύναμης μέσω της σκέψης , της εξάσκησης των χεριών των ποδιών και του κορμού . Ο Τσι Τζιγκουάνγκ κατέγραφε την ατομική εξάσκηση στις φόρμες όπλων ως Γου και το sparring ως Τουί .Υποστήριζε πως κάθε ασκούμενος έπρεπε να είναι ικανός και στα δύο .

• Αυτή την περίοδο η αγωγή του Wuyi έδινε εξίσου έμφαση σε τρεις διαφορετικές μεθόδους εξάσκησης :

Γκόνγκ Φα ( μεθόδους εξάσκησης ιδιαίτερων δεξιοτήτων )

Τάο Λου ( φόρμες )

και Γκε Ντόου ( τεχνικές μάχης ) .

– 1573 – 1620 : Οι μοναχοί του Ναού του Σάολιν εκτελούν συχνά παραστάσεις Wuyi για τους επισκέπτες τους . Την ίδια περίοδο ο Τσένγκ Γιουάνγιουν πηγαίνει στην Ιαπωνία για να διδάξει τους Ιάπωνες Σαολίν τσουάν . Αργότερα οι Ιάπωνες αυτοί ιδρύουν τα δικά τους σχολεία επηρεασμένα από την κινέζικη τεχνοτροπία .

– To 1621 o Τσένγκ Τζόνγκγιόου σπεσιαλίστας του παραδοσιακού Γουσού εκδίδει το βιβλίο του « Τεχνικές καλλιέργειας στον ελεύθερο χρόνο» στο οποίο εμφανίζονται για πρώτη φορά εικονογραφημένες , φόρμες από πλατύ σπαθί , κοντάρι και λόγχη .

– Το 1624 ο Ταοϊστής μοναχός Τζι Νίγκ εκδίδει το βιβλίο του Γί Τζιντζινγκ ( το βιβλίο ‘των αλλαγών’ των μυών και των τενόντων ) που είναι μια συστηματική εισαγωγή στις μεθόδους και τις θεωρίες για την δημιουργία ενός δυνατού σώματος ικανό να δίνει και να δέχεται χτυπήματα. Αυτό σημαίνει πως ένα σύστημα Γουσού Τσικούνγκ υπάρχει ήδη αυτή την περίοδο .

Το επόμενο τεύχος θα περιέχει την τέταρτη και τελευταία συνέχεια αυτού του άρθρου. Θα ασχοληθούμε με την περίοδο από το 1644 – 1949, περίοδο κατά την οποία έχουμε την μετεξέλιξη του αρχαίου Γουσού σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε παραδοσιακό Γουσού, αλλά και την γένεση αρκετών συστημάτων που συναντάμε στις μέρες μας.