Guo Cheng Yao
Guo Cheng Yao

郭成尧 (1895 – 1941)

O δάσκαλος Guo Cheng Yao ή Shu Tang γεννήθηκε στην περιοχή Baiquan της επαρχίας Heilongjiang και υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μαθητές του μεγάλου δασκάλου Cheng Zi Zheng.

O Guo ξεκίνησε τις σπουδές του – και τη μαθητεία του στον Αετό – το 1915, στο 1ο Λύκειο της επαρχίας Heilongjiang, όταν δάσκαλος στο τμήμα Wushu του σχολείου ήταν ο Cheng Zi Zheng. Tο πείσμα και η μεγάλη δίψα του για μάθηση έπεισαν το μεγάλο δάσκαλο να τον δεχτεί ως προσωπικό του μαθητή στο σύστημα, για να του μεταδώσει όλες τις γνώσεις του.

Aπό την παιδική ηλικία, ο Guo Cheng Yao είχε ένα φυσικό ελάττωμα στο δεξιό πόδι, που του δημιουργούσε δυσκολίες στο βάδισμα. Για να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να αποκτήσει ισορροπία και άνεση στους βηματισμούς της μάχης, έκανε εξάσκηση στις τεχνικές του πάνω στην παγωμένη επιφάνεια μιας λίμνης. Eπιπλέον, ο Chen Zi Zheng , κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, χτυπούσε με κάθε ευκαιρία τον Guo στο δεξί πόδι του, για να τον υποχρεώσει να αμύνεται μ’ αυτό, με αποτέλεσμα στο τέλος να το χρησιμοποιεί καλύτερα από το αριστερό.

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, ο Guo ανέλαβε τη διδασκαλία του Wushu στο λύκειο της περιοχής, ενώ τρία χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη γενέτειρά του, μαζί με το δάσκαλο You Shu Kong (επίσης μαθητή του Chen Zi Zheng), με στόχο να ασχοληθούν αποκλειστικά με την τελειοποίηση της τεχνικής τους.

history_01Tο 1925 ταξίδεψε στην πρωτεύουσα, για να διδάξει το Χέρι του Αετού στο – πολύ γνωστό την εποχή εκείνη – σχολείο πολεμικών τεχνών “Bei Ping Guo Shu Guan”, ενώ αργότερα ορίστηκε επικεφαλής της 2ης ομάδας Wushu του Πεκίνου. Tο 1928, στους προκριματικούς αγώνες για να επιλεγούν οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν το Πεκίνο στο πανκινεζικό πρωτάθλημα Wushu, o Guo και ο δάσκαλος Wan Laisheng (natural style) αναδείχτηκαν νικητές. Στη συνέχεια, o Guo δεν έχασε ούτε έναν από τους αγώνες του πρωταθλήματος. Συγκλονιστικότερος από όλους ήταν αυτός που έδωσε με τον πρωταθλητή της επαρχίας Jiang Su. H μάχη τους κράτησε μισή ώρα και μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο δάσκαλος Guo χτύπησε τον αντίπαλό του οκτώ φορές. Στο τέλος του αγώνα, ο μαχητής από το Jiang Su δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. H νίκη αυτή διέδωσε τη φήμη του Guo σε ολόκληρη τη Βόρεια Κίνα.

H δύναμη της αρπαγής του ήταν φοβερή, ενώ ένα βαγόνι φορτωμένο με βάρος 1000 κιλών μπορούσε να περάσει πάνω από τον πήχη του χωρίς να του κάνει την παραμικρή ζημιά. Όμως, εκτός από την ικανότητά του στη μάχη με γυμνά χέρια, ο δάσκαλος Guo ήταν εξαιρετικός και στο σπαθί (jian). Μάλιστα, σε μονομαχία του με το βασιλιά του σπαθιού, ένα φημισμένο ξιφομάχο από τη Σαγκάη, για τον οποίο λεγόταν ότι είναι γρήγορος όσο η αστραπή που σκίζει τον ουρανό, ο Guo απέσπασε τρεις φορές το ξίφος του αντιπάλου του.

Μαζί με τους δασκάλους You Shou Kong, Wang Bing Zhen, Qu Ji Xing, Guo Rui Ji, έγραψαν και εξέδωσαν το βιβλίο «Οδηγός για το Σύστημα του Aετού». Σ’ αυτό, ο Guo παρουσίασε αναλυτικά την προσωπική του κατανόηση πάνω στο Nei Gong (εσωτερική άσκηση) και το Wai gong (εξωτερική άσκηση). Επιδεικνύοντας μεγάλη ευρύτητα πνεύματος, εξασκήθηκε και στο Tai Ji, το Ba Gua και το Tong Bei, για να τελειοποιήσει την ικανότητά του στις πολεμικές τέχνες. Αργότερα, μαζί με το You Shou Kong, δημιούργησαν το “Yue Shi Ba Fan Zhang”, ένα σύστημα μάχης που περιέχει τα πιο δυνατά στοιχεία του αετού, συνδυασμένα με τα παραπάνω συστήματα.

guo_chengΔημιούργησε ακόμη τη φόρμα Long Quan (η γροθιά του δράκου) και τους δρόμους του σπαθιού, Duan Ηong Jian (κόβοντας το ουράνιο τόξο) και Jing Ri Jian (το σπαθί ενάντια στους Ιάπωνες), που περιέχουν δυναμικές κινήσεις και επιβλητική τεχνοτροπία.
Άξιος συνεχιστής της παράδοσης του αετού, ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος, δυστυχώς πέθανε σε σχετικά μικρή ηλικία, τον Ιούλιο του 1941. Δίδαξε πολλούς μαθητές και μετέδωσε όλη τη γνώση του στον μεγαλύτερο γιο του, Guo Xian Ya , μεγάλο αδελφό του σεβαστού μας δασκάλου Guo Xian He