Guo Xian Ya
郭宪亚 (1913 – 1964)
O δάσκαλος Guo Xian Ya γεννήθηκε στην περιοχή Baiquan της επαρχίας Hei Longjian και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Guo Cheng Yao. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σύστημα του αετού το 1921, όταν ο πατέρας του άφησε το 1ο Λύκειο της περιοχής Hei Longjian, όπου δίδασκε wushu, για να επιστρέψει στη γενέτειρά του, μαζί με τον καλό του φίλο You Shu Kong – επίσης δάσκαλο του στιλ του αετού και μαθητή του Chen Zi Zheng.
O οκτάχρονος τότε Guo Xian Ya αποδέχτηκε επίσημα τον You ως δάσκαλό του (εθιμοτυπικά συνηθίζεται στους κόλπους του wushu να αναλαμβάνει τη διδασκαλία ενός νεαρού μαθητή, εκτός από τον πατέρα του, και κάποιος «αδελφός» του στο σύστημα), ξεκινώντας έτσι τη μαθητεία του στις πολεμικές τέχνες. Διδάχτηκε σε βάθος τον «αετό» από τον You Shu Kong και φυσικά από τον πατέρα του, Guo Cheng Yao, ενώ αργότερα εκπαιδεύτηκε και στα στιλ Ba Gua Ζhang και Yue Shi Ba Fan Zhang.
Το 1933 ταξίδεψε με τον πατέρα του στο Πεκίνο, όπου, έπειτα από εξετάσεις, έγινε δεκτός στο τμήμα Φυσικής Αγωγής του πανεπιστημίου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ανέλαβε τη διδασκαλία του wushu στην Παιδαγωγική Σχολή του Πεκίνου.
Πήρε μέρος στους «Αγώνες Wushu της Βόρειας Κίνας» και στο «2ο Πανεθνικό Πρωτάθλημα Κίνας». Οι εμφανίσεις του στους αγώνες πρόβαλαν την εξαιρετική δεξιοτεχνία του στις τεχνικές μάχης (san shou) και εξάπλωσαν τη φήμη του στην κοινότητα των πολεμικών τεχνών. Αρνήθηκε, όπως και ο πατέρας του, να στηρίξει το Εθνικιστικό Κόμμα (Guo Μingdang) και απέρριψε και αυτός την πρόσκληση για συμμετοχή του στον Εθνικιστικό Στρατό.
To 1940 πείστηκε από τους φίλους του να συμμετάσχει σε πρωτάθλημα μαχητικών τεχνών στην Ιαπωνία. Καθώς την εποχή εκείνη η Κίνα βρισκόταν κάτω από ιαπωνική κατοχή, ο δάσκαλος Guo Xian Ya θεώρησε χρέος του να αποδείξει στους κατακτητές την ανωτερότητα του κινέζικου wushu. To πάθος που έδειξε κατά τη διάρκεια των αγώνων και η εκρηκτική του δύναμη εντυπωσίασαν τους διοργανωτές. Αμέσως μετά τους αγώνες δέχτηκε πολλές προσκλήσεις να παραμείνει στην Ιαπωνία και να διδάξει το σύστημα, όμως αυτός τις αρνήθηκε όλες.
Μετά την επιστροφή του στο Πεκίνο, ξεκίνησε σπουδές στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και μετά από λίγα χρόνια πήρε τη θέση του λέκτορα στο Ιατρικό Ινστιτούτο της περιοχής Mingshui. Ως γιατρός, προσέφερε τις υπηρεσίες του τόσο στο Πεκίνο όσο και στην κινέζικη επαρχία.
Στα χρόνια του Δεύτερου Σινο-ιαπωνικού πολέμου (1937 – 1945),
αλλά και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, ο δάσκαλος Xian Ya δεν σταμάτησε την εξάσκησή του στο σύστημα του αετού ούτε για μια μέρα. H αρπαγή του ήταν τόσο γρήγορη, που μπορούσες να ακούσεις από μακριά τον ήχο των χεριών του καθώς έσκιζαν τον αέρα.
Εκτός από τον «αετό» δίδασκε στους μαθητές του τα «Εξήντα Τέσσερα χέρια του Ba Gua» και το Qi Xing Gan (κοντάρι των επτά αστέρων). Συνήθιζε να λέει: «Κάθε σύστημα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και τη δική του ομορφιά· το πιο σημαντικό για την πρόοδο του μαθητή είναι τι επιθυμεί πραγματικά να μάθει και πόσο σκληρά θα εξασκηθεί σ’ αυτό». O δάσκαλος Guo Xian Ya μετέδωσε με μεγάλη επιμέλεια τις γνώσεις του στον μικρότερο αδελφό του, Guo Xian He. Πέθανε το 1964, σε ηλικία 51 ετών.