“2014 Europe-Rome World Shuai Jiao Tournament”

Το Σαββατοκύριακο17 -18 Μαΐου διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Shuai Jiao (ESJU) το “2014 Europe-Rome World Shuai Jiao Tournament” με την συμμετοχή συνολικά 21 εθνικών ομάδων. Η Ελληνική Ένωση Shuai Jiao εκπροσωπήθηκε από τους αθλητές: Ιωάννα Τουμπακάρη στα -56 κιλά (Α.Σ. Κεραμεικός), Ανδρέα Τζιμόπουλο στα -75 κιλά (Γ.Σ. Μαχητικών Τεχνών Ιλισίων) και Ευάγγελο Κάβουρα στα -82 κιλά (Α.Σ. Κεραμεικός), ενώ την αποστολή συνόδευσαν οι: Δημήτρης Δούκας (αρχηγός αποστολής), Παναγιώτης Δερβέντης (προπονητής) και Γιώργος Διβάνης (προπονητής).

Η Ελληνική συμμετοχή που είχε σαν πρωταρχικό στόχο την συγκέντρωση εμπειρίας για τους αθλητές και προπονητές της, κατάφερε τελικά να αποσπάσει μια δεύτερη και μια τέταρτη θέση, αναμετρώμενη μάλιστα με αθλητές που διέθεταν εμπειρία ετών και τεχνική αρτιότητα. Αναλυτικότερα, η Ιωάννα Τουμπακάρη κατάκτησε το αργυρό επιτυγχάνοντας δυο συντριπτικές νίκες (10-0) απέναντι σε Αμερικανίδες αθλήτριες, ενώ ο Ανδρέας Τζιμόπουλος επιτυγχάνοντας τέσσερεις νίκες σε σύνολο έξι αγώνων κατέκτησε τελικά την τέταρτη θέση χαρίζοντας στα μέλη της αποστολής όμορφες στιγμές και συγκινήσεις . Ο Βαγγέλης Κάβουρας έπαιξε τέσσερις αγώνες χωρίς νίκη, αποκομίζοντας όμως πολύτιμες εμπειρίες και άμεση κατανόηση για την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Η αγωνιστική διαδικασία του Shuai Jiao φανερώθηκε ιδιαιτέρως επίπονη για τους ίδιους τους αθλητές, οι οποίοι, έχοντας να δώσουν τρεις ή και τέσσερεις αγώνες σε μια μέρα, αναμετρήθηκαν τελικά όχι μόνο με τις τεχνικές τους ικανότητες και τη φυσική τους κατάσταση, αλλά και με τη δύναμη του πνεύματος και της θέλησής τους.
Η προσπάθεια τους αυτή ανταμείφθηκε εντούτοις από διαιτησία υψηλού επιπέδου, αλλά και από ένα αρκετά καλό επίπεδο διοργάνωσης. Στην επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους αντιπροσώπους και τους προπονητές των ομάδων συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του Shuai Jiao μεταξύ των οποίων και η πρόθεση της Κίνας να εργαστεί συστηματικά για την περαιτέρω διάδοσή του.

Τρία ακόμα σημεία αξίζει να επισημανθούν. Αφενός το υψηλό επίπεδο αρκετών αθλητών με τους Κινέζους – και ειδικότερα τους Μογγόλους – τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ρώσους να ξεχωρίζουν σαφώς. Αφετέρου το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προπονητών ήταν δάσκαλοι και άλλων παραδοσιακών στυλ Γουσου και οι περισσότεροι από τους αθλητές εξασκούνταν σε αυτά παράλληλα με την εξάσκησή τους στο Shuai Jiaο. Και τέλος το πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στους αθλητές και του προπονητές, ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, το οποίο αναδείκνυε στην πράξη την αξία του κινέζικου ρητού «μέσα από τους αγώνες χτίζουμε την φιλία».

Τελειώνοντας την συνοπτική αυτή παρουσίαση του “2014 Europe-Rome World Shuai Jiao Tournament”, η Ελληνική Ένωση Κινέζικης Πάλης – Shuai Jiao συγχαίρει τους τρεις αθλητές της τόσο για την εξαιρετική απόδοσή τους όσο και για την όλη στάση τους κατά την διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος, και εμπνεόμενη από τον απόηχο του σημαντικού αυτού αθλητικού γεγονότος συνεχίζει τις προσπάθειες της για την ανάπτυξη του Shuai Jiao, διοργανώνοντας στις 31 Μαίου – 1 Ιουνίου και 7 – 8 Ιουνίου το 2ο σεμινάριο κινέζικης πάλης με προσκεκλημένο τον δάσκαλο Liu Zu Guang.