Το «Χέρι του Αετού – Ying Shou Quan» ή «Νύχι του Αετού – Ying Zhao Quan», είναι ένα σύστημα με ιστορία άνω των οκτακόσιων χρόνων. Στην ουσία πρόκειται για ένα συνδυασμό δύο συστημάτων, του Yue Shi San Shou και του Fan Zi .
O θρύλος αναφέρει ότι ο στρατηγός Yue Fei (1103 – 1142 μ.X.) της δυναστείας Song ανέπτυξε μια σειρά από απλές και αποτελεσματικές τεχνικές μάχης για να διδάξει στους στρατιώτες του. Το σύστημα αυτό ονομάστηκε Yue Shi San Shou, δηλαδή «τεχνικές μάχης του Yue Fei» ή Yue Shi Ying Shou, δηλαδή «χέρι του αετού του Yue». Μετά τον ξαφνικό θάνατό του, οι πιστοί στρατιώτες του Yue Fei θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την Kίνα και θα διαδώσουν το σύστημα. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που να τεκμηριώνουν την ιστορική συνέχεια της διδασκαλίας του συστήματος, όμως αρκετά χρόνια αργότερα, στην περίοδο της δυναστείας Ming (1368 – 1644 μ.X.), σε βιβλίο του στρατηγού Qi Ji Guang – ένα από τα σημαντικότερα γραπτά σχετικά με την πολεμική στρατηγική αλλά και το Wushu – γίνεται αναφορά στην «αρπαγή του βασιλιά του αετού» , πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι το σύστημα έχει διασωθεί και είναι γνωστό την εποχή εκείνη. Στο ίδιο βιβλίο, ο Qi Ji Guang αναφέρεται επίσης στο Ba Shan Fan (ένα άλλο όνομα για το Fan Zi) και το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συστήματα μάχης της Ming δυναστείας.
Δεν υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση σχετικά με το πότε έγινε η ενοποίηση των δύο συστημάτων. Mία εκδοχή αναφέρει πως ο δάσκαλος του Fan Zi , μοναχός Li Quan που έζησε προς το τέλος της δυναστείας Ming-, βλέποντας το Yue Shi San Shou εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, που αποφάσισε να εξασκηθεί και στα δύο συστήματα για να τα ενοποιήσει. Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Li Quan έζησε πολύ πριν τη δυναστεία των Ming και ήταν αυτός που δίδαξε το στρατηγό Yue Fei τις εννέα βασικές τεχνικές (τρεις πάνω, τέσσερις στη μέση και δύο κάτω), στις οποίες βασίστηκε αυτός για να αναπτύξει το Yue Shi San Shou. Ωστόσο, δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν είτε τη μία είτε την άλλη εκδοχή. Το σίγουρο είναι πως στα τέλη της δυναστείας Qing (1644 – 1711) εμφανίζεται μια πολύ σημαντική φιγούρα, ο Liu Shi Jun και οριοθετεί το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου.
Από την εποχή εκείνη, το σύστημα αρχίζει να διδάσκεται πλέον ανοιχτά, γι’ αυτό μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για την ιστορική του συνέχεια.
O Liu Shi Jun διδάχτηκε το σύστημα από τους μοναχούς Dao Ji και Fa Cheng και το παρέδωσε με τη σειρά του στον εγγονό του, Liu Cheng You . O Liu Cheng You δίδαξε τον τρίτο γιο του, Liu Qi Wen και τον ανιψιό του, Chen Zi Zheng . O Chen Zi Zheng έμεινε γνωστός ως «ο βασιλιάς του αετού . Συγκέντρωσε τις τεχνικές του Yue Shi San Shou και του Fan Zi δημιουργώντας δύο νέα tao lu (φόρμες), που ονομάζονται «Δέκα Δρόμοι Xing Quan» και «Πενήντα Δρόμοι Lian Quan». Αυτές οι φόρμες απαράμιλλης τεχνικής περιέχουν όλα τα μυστικά των θρυλούμενων 108 χεριών του Yue Fei και αποτελούν τη σημερινή τελική μορφή του συστήματος. Προσωπικός μαθητής του Great Grandmaster Chen Zi Zheng υπήρξε ο δάσκαλος Guo Chen Yao, πατέρας του αρχηγού της οικογένειας μας και προσωπικού μου δασκάλου, Grand Master Guo Xian He.
Shifu Π. Δερβέντης