Ιστορική Εξέλιξη του Wushu – μέρος 5ο

Π. Δερβέντης – Σ. Λασκαρίδης

6 . Η ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ : 1949 – ΣΗΜΕΡΑ ( Η ΕΥΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ WUSHU )

Τα κυριότερα χαρ/κά αυτής της περιόδου είναι :

· Η ανάπτυξη του Wushu ως αθλήματος μέσα από διαφόρων μορφών αγώνες .Οι κανόνες και τα απαιτούμενα στάνταρτ για την τεχνική στους αγώνες αυτούς , διαμορφώνονται βαθμιαία μέσα από δοκιμές και λάθη .

· Στις φόρμες που εκτελούνται στους αγώνες αυτούς , προστίθενται οι αποκαλούμενες « δύσκολες κινήσεις » , όπως είναι τα άλματα , οι περιστροφές και οι θέσεις ισορροπίας με αποτέλεσμα οι τεχνικές άμυνας και επίθεσης του Wushu να αντικατασταθούν από περισσότερο γυμναστικές ασκήσεις .

· Το Wushu ενσωματώνεται στο σχολικό σύστημα φυσικής αγωγής και δημιουργούνται αντίστοιχα τμήματα Wushu στα Πανεπιστήμια Φυσικής Αγωγής .

· Αναγνωρίζεται , διαδίδεται και αναπτύσσεται η αξία του Wushu ως πολιτιστικού αγαθού της Κίνας .

· Από το 1980 και μετά το Wushu εμφανίζεται στην διεθνή αθλητική αρένα . Ιδρύονται διεθνείς οργανισμοί Wushu και καθιερώνονται ηπειρωτικά ,πανευρωπαϊκά, πανασιατικά και παγκόσμια πρωταθλήματα .

Αναλυτικότερα :

– 1949 : Εγκαθιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ( ΛΔΚ ) .

– 1951 – 1952 : Η All – China Sports Federation ( ACSF ) συγκαλεί συσκέψεις για να συζητηθεί το θέμα του Wushu και τελικά το καταχωρεί τυπικά ως προϊόν δημοσιοποίησης .

– 1953 : Η Physical Culture and Sports Commission ( PCSC ) της ΛΔΚ ιδρύει το Research Commission of Chinese Physical Culture υπεύθυνο για την σπουδή και την οργάνωση του Wushu με στόχο την δημοτικότητα του .

Εθνικές Επιδείξεις και Αγώνες Παραδοσιακών Κινέζικων Αθλημάτων διοργανώνονται στην Tianjin .

– 1954 : Το Central Physical Culture Training Class δημιουργεί τμήμα Wushu .

– 1956 : Προσωρινές διατάξεις για το αγωνιστικό σύστημα της Φυσικής Αγωγής της ΛΔΚ κατατάσσουν το Wushu ως επιδεικτικό γεγονός .

Το Wushu εισάγεται στο πρόγραμμα διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση .

– 1957 : Στο Beijing διοργανώνεται μια δημόσια συζήτηση με στόχο να δοθεί ένας ορισμός για το Wushu .Μετά το πέρας της συζήτησης όλοι ξεκαθαρίζουν πως το Wushu διαφέρει όχι μόνο από τις καθαρά στρατιωτικές τεχνικές αλλά και από τους πολεμικούς χορούς και από την γυμναστική . Το σύγχρονο Wushu τοποθετείται στην κατηγορία της Φυσικής Αγωγής .

– 1958 : Ιδρύεται η China Wushu Association ( CWA ) στο Beijing με επικεφαλή τον Li Menghua .

– 1959 : Η PCSC εκδίδει Κανόνες για τους αγώνες Wushu .Οι Κανόνες ταξινομούν τους αγώνες ανάλογα με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σ’αυτούς , θέτουν στάνταρς για την ορθότητα των κινήσεων ( με αφαίρεση πόντων για κάθε λάθος κίνηση ) , και θέτουν χρονικά όρια . Η εφαρμογή των Κανόνων αυτών σηματοδοτεί την είσοδο των αγώνων με φόρμες Wushu στον χώρο των σύγχρονων αθλημάτων.

Οι Κανόνες προάγουν επίσης την ανάπτυξη και την κατηγοριοποίηση του πρόσφατα εμφανιζόμενου Quan Shu και των όπλων Wushu της κατηγορίας Chang Quan .

Τον ίδιο χρόνο διοργανώνονται στο Beijing τα National Wushu Games for Juniors .Ο Li Menghua διατυπώνει ως εξής τις αρχές της εκπαίδευσης : « Μεγιστοποιήστε την δυσκολία ,ανεβάστε την ποιότητα και ομορφύνετε το θέαμα » . Με λίγους μήνες διαφορά διοργανώνονται στο Beijing και τα 1 st National Games .

– 1960 : Τα National Wushu Games διοργανώνονται στην Zhengzhou .Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός των αγώνων είναι η αύξηση των αλμάτων στην κατηγορία των φορμών . Το ζητούμενο είναι να πηδήξεις ψηλά και να προσγειωθείς σταθερά . Το μεγάλο ύψος στα άλματα , ο βαθμός δυσκολίας και η αισθητική των στάσεων είναι ο νέος στόχος της εκπαίδευσης στο Wushu .Έτσι η τάση να θεαματικοποιηθούν οι φόρμες του Wushu αυξάνει .

– 1961 : Εκδίδεται το Teaching Materials on Wushu for Physical Education Institutes and Departments . Είναι το πρώτο συστηματοποιημένο διδακτικό υλικό για το Wushu . Η έκδοσή του προώθησε την μορφοποίηση της διδασκαλίας και την δημοτικότητα του Wushu . Σηματοδοτεί επίσης την δημιουργία του πρόσφατα συντεταγμένου συστήματος Chang Quan .

– 1965 : Τα 2 nd National Games παρουσιάζουν το Wushu ως επιδεικτικό γεγονός , πράγμα που επιτρέπει στους αθλητές του Wushu να εκτελέσουν ελεύθερα τις φόρμες τους .Αυτό διέκοψε προσωρινά τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του αγωνιστικού Wushu και αποπροσανατόλισε την τεχνική του ανάπτυξη .

– 1966 : Η Πολιτιστική Επανάσταση ξέσπασε στην Κίνα .Κατ’επιταγήν της τυφλής καταστροφής της παλαιάς κουλτούρας και των παλαιών ηθών και εθίμων , κάποια παραδοσιακά εικονογραφημένα κείμενα για την Γροθιά και άλλο υλικό καταστράφηκαν ενώ σπεσιαλίστες του Wushu κυνηγήθηκαν και τραυματίστηκαν .

– 1970 : Ιδρύεται το Hong Kong Guoshu Council .

– 1973 : Η PCSC εκδίδει τους πρόσφατα αναθεωρημένους Κανόνες για τους αγώνες Wushu .Αυτοί περιλαμβάνουν έναν τρόπο βαθμολόγησης που δίνει 0.1 έως 0.4 βαθμούς για άψογη εκτέλεση των κινήσεων και 0.1 έως 0.3 βαθμούς για την δημιουργία δύσκολων κινήσεων .Οι αποκαλούμενες δύσκολες κινήσεις ορίζονται στους Κανόνες να είναι τα άλματα , οι περιστροφές και οι στάσεις ισορροπίας .Από το σημείο αυτό και μετά οι τεχνικές του Wushu με αμυντικές και επιθετικές εφαρμογές αντικαθίστανται βαθμιαία από περισσότερο γυμναστικές ασκήσεις .Έτσι εμφανίζεται μια τάση για περισσότερο χορευτικές κινήσεις στο Wushu , πράγμα που προκάλεσε μια διαμάχη για το τι εννοούμε πραγματικά όταν λέμε δύσκολες κινήσεις στο Wushu .Σαν να λέμε πως το Wushu πρέπει να είναι Wu ( πολεμικές τέχνες ) και όχι ένα άλλο Wu ( χορός ) [ που αν και έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες και σημασίες προφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ]

Ο Li Xiaolong ( 1940 – 1973 ) γνωστός στην Δύση ως Bruce Lee , γνωστός σπεσιαλίστας του Wushu πεθαίνει .Δημιούργησε το Jie Quan Dao το οποίο διαδόθηκε ως μια πρακτική μαχητική τέχνη .

– 1978 : Οι National Wushu Comretition διοργανώνονται στην Xingtan . Κάποιοι παλαιότεροι σπεσιαλίστες του Wushu προσκαλούνται για να εκτελέσουν παραδοσιακές φόρμες .Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Beijing Institute Physical Culture and Sports ερεύνησαν τεχνικές του Arena San Da , το αγωνιστικό του σύστημα και τα ασφαλή προστατευτικά γι’αυτό .Επιπροσθέτως δοκίμασαν το San Da sparring .

– 1981 : Το 1 st National Wushu San Shou Invitational Tournament διοργανώνεται στο Beijing .Έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο .

Ιδρύεται το Research Institute of Ba Gua Zhang εντός της Δημοτικής Wushu Association του Beijing με επικεφαλή τον Li Ziming . Αυτό είναι το πρώτο ερευνητικό ινστιτούτο που οργανώνεται για την σπουδή ενός μεμονωμένου τύπου Γροθιάς . Μετά από αυτό , αυτή η μορφή οργανισμών διαδίδεται ευρέως .

– 1982 : Ιδρύεται το Wushu School of Tagou Shao Lin Temple στο βουνό Song Shan με διευθυντή τον Liu Baoshan .Το 1990 είχε 1.324 μαθητές και γύρω στους 3.000 μετά το 1993 . Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ιδρύονται πολλές σχολές Wushu και ινστιτούτα .Σύμφωνα με τις στατιστικές είναι πάνω από δέκα χιλιάδες το 1993 .

Το ίδιο έτος διοργανώνεται στην Nanjing το Nanjing International Wushu Friendship Exhibition . Παρά το ότι πρόκειται για μια μικρής κλίμακας συνάντηση , είναι ο πρώτος διεθνής αγώνας Wushu .

– 1984 : Διοργανώνεται το International Tai Ji Quan and Tai Ji Jian Invitational Tournament στην Wuhan .

Το ίδιο έτος διοργανώνεται στην Suzhou και στην Chengde το 1 st National Yang Persons Wushu Competition . Έκτοτε διοργανώνονται ετήσιοι αγώνες αυτού του είδους με σκοπό την εκπαίδευση των επερχόμενων γενεών στο άθλημα του Wushu .

– 1985 : Ιδρύεται η European Wushu Association στην Μπολόνια της Ιταλίας. Μέχρι το τέλος του ιδίου έτους τα μέλη της ομοσπονδίας αυξάνονται από 8 σε 12 .

– 1986 : Διοργανώνεται το 1 st European Martial Arts Championships στο Βέλγιο .

– 1987 : Το Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής της Κολωνίας στην Γερμανία προσκαλεί Κινέζους σπεσιαλίστες του Wushu για να οργανώσουν έναν κύκλο μαθημάτων Wushu στο Ινστιτούτο . Αυτό σηματοδοτεί την διάδοση του Wushu όχι απλώς στην Ευρώπη αλλά και ειδικότερα στα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια της .

Το ίδιο έτος διοργανώνεται το 2 nd European Wushu Championships στην Μπαρτσελόνα της Ισπανίας .Οι αγώνες διαχωρίζονται σε φόρμες και σε sparring . Έκτοτε το πρωτάθλημα αυτό διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια .

Ιδρύεται το China Physical Culture Science Society με επικεφαλή τον Xu Cai .

Ιδρύεται η Wushu Federation of Asia στην Yokohama της Ιαπωνίας και την ίδια στιγμή τα 11 μέλη της παίρνουν μέρος στο 1 st Α sian Championships . Έκτοτε και αυτό το πρωτάθλημα διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια .

– 1989 : Η PCSC ανακοινώνει την εφαρμογή των Κανόνων για τους Wushu San Shou αγώνες και διοργανώνει μια σειρά από τέτοιους αγώνες σε Εθνικό επίπεδο .

– 1990 : Διοργανώνονται στο Beijing τα 11 th Α sian Games . Σ’αυτά οι αγώνες Wushu περιλαμβάνουν Chang Quan , Nan Quan , Tai Ji Quan , Jian Shu , Dao Shu , Qiang Shu και Gun Shu . Είναι η πρώτη φορά που το Wushu περιλαμβάνεται στους ηπειρωτικούς αγώνες .

Ιδρύεται η International Wushu Federation στο Beijing με 38 χώρες και περιοχές ως μέλη .

– 1991 : Η PCSC ανακοινώνει την εφαρμογή των Κανόνων για τους Tai Ji Quan and Tai Ji Jian αγώνες .

Το 1 st World Wushu Championships διοργανώνεται στο Beijing .

Το Yong Nian International Tai Ji Quan Seminar διοργανώνεται στην Handan του Hebei . Είναι η πρώτη δραστηριότητα που σπονσοράρεται από την τοπική κυβέρνηση και ακαδημαϊκούς οργανισμούς για την προώθηση και ανάπτυξη ενός μεμονωμένου συστήματος .

• 1993 : Η τηλεόραση καλύπτει μια απογευματινή συγκέντρωση με κυρίως θέμα

την εξέλιξη των Κινέζικων πολεμικών τεχνών και την εν γένει γνώση του Wushu , με υπότιτλο « Άνεμος από το δάσος του Wushu » .

• 1993 : Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kungfu ( Ε.Ο.Γ.Κ. ) .

• 1994 : H I . W . U . F . γίνεται επίσημο μέλος της Γενικής Ένωσης των Διεθνών

Αθλημάτων { GAISF } .

• 1998 : Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Wushu στην Αθήνα .

• 2000 : H Γενική γραμματεία αθλητισμού αναγνωρίζει επίσημα την Ελληνική

Ομοσπονδία Wushu Kungfu .

• 2002 : Η Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζει επίσημα την I . W . U . F . και λίγο

αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kungfu .

Επίλογος

Το παρακάτω άρθρο βασίστηκε όσον αφορά στις περισσότερες χρονολογικές αναφορές του, στο εξαιρετικό βιβλίο του καθηγητή Κανγκ Γκέγου «Άνοιξη και Φθινόπωρο των Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών», καθώς και στα «Ουσία του Κινέζικου Γουσού» των Γου Μπιν, Λι Σινγκ, Γιού Γκονγκ.

Παράλληλα χρειάστηκε πολλές φορές να συμβουλευτούμε και να διασταυρώσουμε στοιχεία από αρκετά άλλα βιβλία από τα οποία παραθέτουμε μια ενδεικτική βιβλιογραφία.

Ευχαριστώ τον φίλο και μαθητή μου Σπύρο Λασκαρίδη που έκανε την πιο πολύ και δύσκολη δουλειά για την δημιουργία αυτού του άρθρου, καθώς και το Μονοπάτι και τον Διωνύση Τσετσέλη για τις σελίδες που μας παραχώρησε.

Βιβλιογραφία

1.Kang Gewu, 1995 Spring and Autumn of Chinese Martial Arts . Plum Publishing

2.Wu Bin-Li Xingdong-Yu Gongbao, 1992 Essential of Chinese Wushu .

Foreign Languages Press

3.Li Tianji-Du Xilian, 1991 A Guide to Chinese Martial Arts .

Foreign Languages Press

4.Cheng Chuanrui, 1990 Chinese Wushu . Beijing Insitute of Physical Education Press

5.David Chou-Richard Spangler Kung Fu History Philosophy and Technique . Unique Publications

6.Wong Lit 1991 Yue Fei. Canfonian Pte Ltd

7.Lai Hung-Brian Klingborg 1999 Northern Shaolin Kungfu. Tuttle Publishing

8. Shaolin Kungfu 1992 Henan Fine Arts Publishing House

9.Shou Yuliang, 2001 Kung Fu Elements . The Way of the Dragon Publishing

10.Wong Kiewkit, 1998 The Art of Shaolin Kung Fu . Πύρινος Κόσμος

11. 1984 Chen Style Taijiquan . Zhaohua PublishingHouse

12.Yang Zhendou,1988 Yang Style Taijiquan . Morning Glory Publishers

13.Θόδωρος Καρζής, 2000 Η ιστορία και ο Πολιτισμός της Κίνας .

Νέα Σύνορα Α.Α.Λιβάνη