Shifu Panagiotis Derventis
Παναγιώτης Δερβέντης

达克斯

Ο shifu Παναγιώτης Δερβέντης είναι, από το 1996, εσωτερικός μαθητής του Grandmaster του «αετού» Guo Xian He και επικεφαλής του «Ying Shou Quan της οικογένειας Guo» στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και η αγάπη του για τον αθλητισμό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις μαχητικές τέχνες μέσα από την πυγμαχία, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό. Για μικρό διάστημα ασκήθηκε στα νότια συστήματα του Wushu, ώσπου συνάντησε το δάσκαλο Hassan Bashir. Μέσα σε δέκα χρόνια, ο δάσκαλος Bashir του δίδαξε Chang Quan, Shaolin Quan, Hung Gar, βασικές αρχές του αετού και τον οδήγησε στη μαγεία του παραδοσιακού Kung Fu.

O Παναγιώτης Δερβέντης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία του Πεκίνου, όπου και έμεινε για δύο χρόνια, από το Σεπτέμβριο του ’92 έως τον Ιούλιο του ’94. Εκεί έμαθε την κινεζική γλώσσα ενώ παράλληλα ασκήθηκε σε διάφορα είδη του κινεζικού wushu, τόσο στα παραδοσιακά συστήματα όσο και σε διεθνείς φόρμες. Διδάχθηκε Tai Ji Quan και Qi Qong από τους δασκάλους Tian Ri Si και Zhang Guan De, ενώ κατά την παραμονή του στην Κίνα, ταξίδεψε στα μοναστήρια Shaolin και Wudan αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της χώρας για να γνωρίσει δασκάλους και να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στο wushu.

Στο ίδιο διάστημα, γνώρισε το μεγάλο δάσκαλο του αετού Guo Xian He και διδάχτηκε από αυτόν το σύστημα. Το καλοκαίρι του 1996 ξαναγύρισε στην Κίνα για να συνεχίσει τη μαθητεία του με το δάσκαλο Guo. Στις 27 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, πέρασε την παραδοσιακή τελετή Bai Shi (kou bai) και έγινε μέλος της οικογένειας του αετού, μια πολύ μεγάλη τιμή, ειδικά για κάποιον που δεν είναι Κινέζος. Παράλληλα έχει προπονηθεί στο Ba Zi Quan (με τον Λουκά Χριστόπουλο συμμαθητή του στο σύστημα του αετού) και από την άνοιξη του 2013 προπονείται στο Shuai Jiao (με τον δάσκαλο Liu Zu Guang).

Έχει δίπλωμα προπονητή Wushu στις κατηγορίες taolu και sanda από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και, από το 2004, είναι κάτοχος 5ου duan από την Κινεζική Ομοσπονδία Wushu.  Κατέχει επίσης τον 6ο βαθμό από την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κούνγκ Φου και το 8ο duan από την “World Organization of Wushu kung Fu Masters Evaluation”. Είναι διεθνής κριτής taolu και έχει διατελέσει μέλος της τεχνικής επιτροπής για τα παραδοσιακά taolu στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Wushu. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των κινεζικών πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα, ως ένας από τους βασικούς υπευθύνους της τεχνικής επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wushu Kung Fu.

Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλά διεθνή πρωταθλήματα wushu, ενώ το 2008, στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Wushu, κατέκτησε τη 2η και την 3η θέση στις κατηγορίες του «κονταριού» και της «βόρειας γροθιάς» αντίστοιχα.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ying Shou Quan – Βαδίζοντας τους Δρόμους του Αετού» (εκδόσεις Κοντύλι, 2012).
Διδάσκει κινέζικες μαχητικές τέχνες στην Αθήνα από το 1997 στο σύλλογο «Kun Peng Wu Guan», ο οποίος αποτελεί τον «Κεντρικό Σύλλογο του Αετού της οικογένειας Guo στην Ελλάδα» και έχει στόχο την ανάπτυξη του κινέζικου παραδοσιακού wushu και τη διάδοση του Ying Shou Quan.